Bilimsel Bilmeceler Sorular ve Doğru Cevapları
Sıcakta mısır taneleri niçin patlar?
(
oybil.com)
Mısır taneleri nişasta ve bir miktar da nem içerir. Isınan mısır tanesinin içindeki nem buharlaşıp genişler. Oluşan basınca dayanamayan tane de patlar
Banyo küvetin kapağı açıldığında su niçin dönerek akar?
(
oybil.com)
Sıvılar, dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşünden etkilenirler. Suyun küvetten dönerek akmasının sebebi dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesidir.
Bu dönüş yönü kuzey yarım kürede sağa doğru, yani saat yönünde, güney yarımkürede ise tam tersidir. Buna "Coriolis" kuvveti denilmektedir. Coriolis kuvveti rüzgarların yönlerini ve dolayısı ile iklim ve yağışları etkileyen önemli bir kuvvettir.
Dünya kendi etrafında dönerken her tarafındaki hız aynı değildir. Ekvatordaki bir insan, bir günde dünya çapı kadar yani 40 bin kilometre giderken (saatte 1670 kilometre hızla yol alırken) tam kutuptaki bir insan sıfır hızla sadece kendi etrafında dönmektedir. Aynı şekilde gökyüzünde asılı gibi duran bulutlar rüzgarın etkisini katmazsanız yere göre hareketsizdirler ama altlarındaki kara parçası ile birlikte dönerler.
Bu durumda ekvatordaki bulutlar da kutuptakilere nazaran hızlı dönmektedirler.
Özellikle uyuduğumuzda gözlerimiz neden çapaklanır?
(
oybil.com)
Göz yaşının göz kapakları arasında uzun süre kalarak kuruması nedeniyle çapaklanma olabilir. Genellikle uykudan uyandığımız ilk zamanlarda olan bu durum normaldir. Ancak çapaklanma gün içerisinde de rahatsız edici şekilde devam ediyorsa mutlaka bir göz hekimine müracaat etmek gerekir.
Bir insan vücudunda toplam kaç kemik vardır?
(
oybil.com)
Doğduğumuzda sahip olduğumuz kemik sayısı 300'ün üzerindedir. Gelişim sırasında bu kemiklerden bir kısmı birbiriyle kaynaşıp birleştiği için yetişkin vücudundaki kemiklerin sayısı daha az. Kişiden kişiye değişebilmekle birlikte, bu sayı 206 olarak kabul ediliyor.
Bitkiler yaşlılık nedeniyle ölür mü?
(
oybil.com)
Bazı bitkiler iyi bakıldığında sonsuza kadar yaşayabiliyor. Ancak mevsimlik bitkilerin ömrü kısa olur.
Suda fazla kalınca parmaklarımız neden buruşur?
(
oybil.com)
Eğer hücrelerinizin sahip olduğundan daha az yoğunlukta ya da az tuz çözeltisinin olduğu suya girerseniz, su ozmoz (geçişme) yöntemiyle vücuda emilir. Bu da derideki hücrelerin şişmesine neden olur. Hücreler alt tabakadaki dokulara bağlı olduklarından deri bu duruma uyum sağlayabilmek için buruşur.
İnsanlar neden açlık hisseder?
(
oybil.com)
Açlık hissini insülin, leptin, grelin ve cholecystokinin hormonları kontrol eder. Beyne açlık mesajını yollan bu hormonların seviyesi kandaki çeşitli besin ve midedeki sindirim sıvılarına bağlıdır.
Tek yumurta ikizlerinin parmak izleri neden aynı değildir?
(
oybil.com)
Tek yumurta ikizleri aynı DNA?ya sahip olsalar da hücre yapıları aynı değildir, dış görünüşünüzü genleriniz belirlemez. Parmak izleri ise vücutta maruz kalınan hormonlara bağlıdır. İki hücrenin hormon seviyesi farklı olduğu için, parmak izleri de aynı olmaz.
Tavukların kanatları olduğu halde neden uçamazlar?
(
oybil.com)
Yabani tavuklar uçabiliyor. Ancak binlerce yıl boyunca kümes hayvanı olarak yetiştirildikleri için ufak bir uçuş için bile fazla ağırlar.
İnsan gıdıklandığında neden gülme ihtiyacı hisseder?
(
oybil.com)
Gıdıklanırken gülmeyi, eğlence için küçükken başkalarının gıdıklamasıyla öğrenmekteyiz. En son yapılan araştırmaya göre ne kadar uğraşırsa uğraşsın bir birey kendini gıdıklayamaz.
Dünyamızın uydusu Ay olmasaydı ne olurdu?
(
oybil.com)
Gel-git olayları değişirdi. Dünyanın dönüş hızı azalır ve her yüzyılda bir, tek bir günün uzunluğu 0.002 saniye uzardı. Dünyanın 23.5 derecelik ekseni ve mevsimler değişir.
Sivrisinekler ısırdığında neden kaşıntı yapar?
(
oybil.com)
Sivrisinek ısırdığı zaman, vücuda antikoagülan (kan pıhtılaşmasını engelleyen) enzimleri içeren tükürük enjekte eder. Bağışıklık sisteminiz bu yabancı proteinlere engel olmak için antikorlar üretmeye başlıyor. Bir süre için, bu bağışıklık reaksiyonu kaşıntıya ve şişmiş kabarcığa neden oluyor.
Uzaya gönderilen, giden ilk hayvan nedir?
(
oybil.com)
Laika adında bir köpektir. 3 Kasım 1957 tarihinde, Ruslar tarafından Sputnik 2 aracında uzaya gönderilen Laika, aynı zamanda Dünyadan uzaya gönderilen ilk hayvandır.
Bundan sonra, geçtiğimiz 40 yıl boyunca uzaya köpek, tavşan, maymun, kaplumbağa, örümcek ve fare gibi hayvanlar gönderilmiştir.
Mikroplara da mikrop bulaşır mı?
(
oybil.com)
Mikroplara da bulaşan daha küçük mikroplar bulunmaktadır.
Çocuk Bilmeceleri Ana Sayfa
Bilimsel Sorular Bilmeceler Arşivi